Yeni Nesil Plastik: Kompostlanabilir Plastikler

Kompostlanabilir plastikler, yeni nesil plastikler olarak görülmektedir. Bu tür plastikler yenilenebilir malzemelerden elde edilmektedir ve kompostlama yoluyla parçalanmaktadır. Kompostlanabilir plastikler, petrokimya ve fosil yakıtlardan üretilen plastikler yerine mısır ve patates nişastaları, selüloz, soya proteini ve laktik asit gibi yenilenebilir malzemelerden üretilmektedir.

Yeni Nesil Plastik: Kompostlanabilir Plastikler

Bunlar toksik değildir ve kompostlandıklarında tekrar karbondioksit, su ve biyokütleye ayrışırlar. Kompostlanabilir plastikler, biyolojik olarak parçalanabilir veya okso biyolojik olarak parçalanabilir ya da biyolojik bazlı geleneksel plastiklerle aynı malzeme değildir. İlk alternatif plastiklerden bir kısmı, hem petrol bazlı hem de bitki bazlı reçinelerden yapılmış hibrit plastiklerdir. Bu tür plastikler, petrol içerdikleri için gerçekten kompostlanabilir plastik değildir.

Kompostlanabilir plastikler polilaktik asitten (PLA) elde edilmektedir. Bu bileşik bitkiler tarafından üretilen bir şeker olan dekstrozdan elde edilmektedir. Günümüzde polilaktik asit, en yaygın olarak mısırdan üretilmektedir, ancak gelecekte başka bitki kaynakları da kullanılabilir. Genel olarak polilaktik asit reçinesinin üretimi, petrol bazlı reçinelerin üretiminden yüzde 52 oranında daha az enerji kullanmaktadır. Aynı zamanda polilaktik asit reçinesi üretimi, geleneksel petrol bazlı reçineden yüzde 80 oranında daha az sera gazı üretmektedir.

Kompostlanabilir plastiklerin parçalanması 180 gün kadar sürer ve ticari kompostlama tesislerinde kompostlanmaları gerekir.

Kompostlanabilir plastikler, üzerinde yiyecek kalıntısı olacak yiyecek servisi gereçleri için en iyi seçimdir. Çünkü geleneksel plastiklerin gıdayla kaplanmaları durumunda geri dönüştürülmemesi gerekir. Temiz ve kuru olmayan plastikler geri dönüştürülemez ve diğer geri dönüştürülebilir maddeleri kirletir. Kompostlanabilir plastikler kullanıldığı zaman, kap, bardak ve gereç, kalan yiyecek artıklarıyla birlikte kompostlanabilir. Çöpe giden atıkların üçte birini yiyecek artıkları ile kirlenmiş malzemeler oluşturduğu için, kompostlama, yiyecek atıklarını çöplüklerden uzaklaştıran ciddi bir çözüm olmaktadır.

Kısaca yaşam döngüsü analizi verileri, petrol bazlı plastikten değil yenilenebilir bir kaynaktan yapılan ürünlerin en sürdürülebilir seçim olduğunu göstermektedir. Her zaman, geleneksel plastikler yerine kompostlanabilir biyoplastikler tercih edilmelidir.

Kuruluşumuz, çeşitli sektörlerdeki işletmeler için çok farklı belgelendirme hizmetleri sunmakta ve bu çerçevede gerekli test, analiz, kontrol ve değerlendirme faaliyetleri sürdürmektedir. Bu çerçevede, talep eden işletmelere, kompost sertifikasyon ve C-Label (Compost Labeling) kompost etiketleme hizmetleri de vermektedir.

Bilgiler