Sürdürülebilir Ambalaj, Gelecek İçin Ambalaj

İnsanlar son yıllarda daha sık olarak sürdürülebilir ambalaj, yeşil ambalaj ve döngüsel ambalaj gibi kavramlar duymaktadır. Bunlar tüketicilerin bakış açısından giderek daha işlevsel olması gereken geleceğin ambalajı yaklaşımı ile doğrudan ilişkili, sorumlu ve çevre dostu bir dizi kavramdır. Ancak amaç ne olursa olsun sürdürülebilir olması için ambalajın sahip olması gereken bazı temel özellikler bulunmaktadır.

Sürdürülebilir Ambalaj, Gelecek İçin Ambalaj

Normalde ambalaj, ürün koruma sürecinde çok önemli bir işleve sahiptir. Başlıca görevi gıda maddelerinin organoleptik özelliklerini, yani tat, aroma, tazelik ve doku gibi özelliklerini korumak veya üretimden rafa kadar olan yolculuğunda bu özelliklerini korumasını sağlamaktır. Bu açıdan son yıllarda ambalaj, ürün tanıtımında daha fazla ön plana çıkmaya başlamıştır. Hem form olarak hem de içerik olarak iyi tasarlanmış bir ambalaj, dikkat çekebilmeli, tüketicilerde beğeni yaratabilmeli, onların ilgi ve isteklerini canlandırabilmelidir. Ambalaj, bugün artık pazarlamada en değerli araçlardan biridir. Tüketiciler, iyi bir ambalaj tasarımı yanı sıra ambalaj malzemelerinden de etkilenmektedir.

Günümüzde ambalaj etik bir rol üstlenmiş durumdadır ve çevresel, sosyal ve ekonomik sürdürülebilirlik ile ilgili yeni sorulara cevap vermeye çalışmaktadır. Bu bakımdan ambalaj çevre dostu olmak, yani onu oluşturan hammaddelerin kalitesi ve bunların çevresel etkileri dikkate alınarak tasarlanmak zorundadır.

Ambalaj tasarımı, döngüsel ekonomiden giderek daha fazla ilham almaktadır. Sürdürülebilir bir ambalaj tasarlamak, sosyal ve çevresel etkiyi azaltmak amacıyla, özellikle tasarım sürecinde, sorumlu ve döngüsel eko-tasarım standartlarını benimsemek gerekmektedir. Eko-ambalajın geliştirilmesindeki ana yeniliklerden biri, yenilenebilir ve biyolojik olarak parçalanabilen kaynaklardan gelen hammaddelerin kullanılmasıdır. Bunlar arasında kağıt ve karton yanı sıra biyo-plastikler gibi bitki kaynaklı biyo-bazlı hammaddelerden nano-materyallere kadar amaçlanan, döngüsel, geri dönüştürülebilir veya kompostlanabilir bir ürünün gerçekleştirilmesidir.

Kuruluşumuz, belgelendirme ve etiketleme çalışmalarında her zaman yerli ve yabancı standartları, yürürlükte olan yasal düzenlemeleri ve genel kabul görmüş uygulamaları takip etmektedir, ayrıca eğitimli ve deneyimli bir çalışan kadrosuna ve ileri teknolojik imkanlara sahiptir. Bu çerçevede, talep eden işletmelere, kompost sertifikasyon ve C-Label (Compost Labeling) kompost etiketleme hizmetleri de vermektedir.

Bilgiler