Kompost Aşamaları

Kompostlama süreci pek çok farklı aşamaya ve kritere bağlıdır. Genel olarak kompostlama sürecinin üç aşaması vardır.

Kompost Aşamaları

Aktif veya Termofilik faz - Bu, malzemelerin en hızlı parçalanmasının meydana geldiği fazdır. Malzemeler karıştırıldıktan ve yığın oluşturulduktan sonra, sıcaklık yükselir (45°C'nin üzerinde) ve aerobik, termofilik, bakteri, aktinomisetler, mantarlar ve protozoa gibi organizmalar tarafından ayrışma yapılır.

Mikroorganizmalar, hammadde malzemelerini tüketmek ve karbondioksit solumak için oksijen kullanır. Optimum aralıkların (40-60°C, %50-60 nem) veya düşük oksijen seviyelerinin ötesindeki sıcaklık ve nem biyolojik aktiviteyi azaltacaktır. Yüksek nem seviyeleri oksijeni azaltır. Düşük nem seviyeleri, sıcaklıkların çok yükselmesine neden olabilir.

Aktif faz için gereken süre, malzemelere, ortam hava sıcaklıklarına ve kompostlama yöntemine bağlı olacaktır. Döner ve havalandırmalı gemi içi sistemler en kısa süreleri sunabilmektedir. Sık dönüşlü bir kompost yığını 1-4 ay kadar kısa bir aktif aşamaya veya daha az dönüşlü 4-8 aya kadar ve dönüşsüz ve aktif havalandırmasız pasif kompostlama için 6-24 aya kadar olabilir.

Kürlenme veya Mezofilik aşama - ana termofilik aşamadan sonra çoğu malzeme bozulur ve orijinal formlarından tanınamaz. Sıcaklıklar, yığın döndürüldükten sonra bile daha kararlıdır (genellikle 40°C'nin altındadır). Bu aşamada organizma popülasyonlarında daha düşük sıcaklıkları tercih edenlere doğru bir kayma vardır. Tornalama gerekli değildir ancak kompost aerobik kalmalıdır. 

Kürleme aşamasında kompost henüz olgunlaşmamıştır. Olgunlaşmamış kompost, bitkilere zarar verebilecek veya onları öldürebilecek daha yüksek seviyelerde organik asitlere, yüksek C:N oranlarına, aşırı pH değerlerine veya yüksek tuz içeriğine sahip olabilir. Kürlenme süresi bir yıla kadar değişebilmekle birlikte genellikle 3 aydan kısadır.

Olgunlaşma - kompostun olgunlaşması için depoda zamana ihtiyacı vardır. Olgunluk, humifikasyon derecesinin veya organik bileşiklerin mikrobiyal bozulmaya dirençli hümik maddelere dönüşümünün bir göstergesidir. Kompost olgunluğu için çeşitli testler vardır. 

Laboratuar testleri kullanılabilir veya marul veya tere tohumları kullanılarak çimlenme testleri kullanılabilir. Olgunlaşmamış kompost, çimlenen tohumlara zarar verebilir ve bitkiler hayatta kalamaz. Olgunlaşma evresi sırasında yığın boyutu, aktif veya sertleşme evrelerine göre daha az kritiktir. Malzeme uygun olduğunda depolamadan kullanıma geçebilir ancak mümkün olan en kısa sürede kullanılmalıdır.

Kuruluşumuz, çeşitli sektörlerdeki işletmeler için çok farklı belgelendirme hizmetleri sunmakta ve bu çerçevede gerekli test, analiz, kontrol ve değerlendirme faaliyetleri sürdürmektedir. Bu çalışmalarında her zaman yerli ve yabancı standartları, yürürlükte olan yasal düzenlemeleri ve genel kabul görmüş uygulamaları takip etmektedir. Kuruluşumuz, eğitimli ve deneyimli bir çalışan kadrosuna ve ileri teknolojik imkanlara sahiptir. Bu çerçevede, talep eden işletmelere, kompost sertifikasyon ve C-Label (Compost Labeling) kompost etiketleme hizmetleri de vermektedir.

Bilgiler